Zo blijft je houten eettafel de blikvanger die hij moet zijn

Een houten eettafel, zeker een lekker groot, industrieel exemplaar, kan een echte blikvanger zijn in je huis. In heel wat woningen zie je er al eentje staan, en ook in de winkels worden ze nog steeds volop verkocht. Hout is een stevig materiaal, waar je prima meubels van kan maken. Let er echter wel op dat het ook kwetsbaar kan zijn, en met de jaren sporen van gebruik kan gaan vertonen. Waar bepaalde sporen je tafel alleen maar meer karakter geven, zijn er ook zaken die je liever wilt voorkomen. Gelukkig lukt dat met de juiste maatregelen vaak prima.

Pas op voor vlekken

De grootste vijand van onbehandeld hout? Vlekken. Zeker vlekken die worden veroorzaakt door etenswaren kunnen desastreus zijn, omdat zij vaak vettig zijn of heel veel (natuurlijke) kleurstoffen bevatten. Trekt dat in je tafel, dan is er eigenlijk nauwelijks meer een manier om de gevolgen ongedaan te maken.

Voorkomen is in dit geval dus altijd beter dan genezen. Zorg dat je je tafel beschermt op momenten waarop vlekken op de loer liggen. Tijdens iedere maaltijd, maar ook wanneer je kinderen bijvoorbeeld lekker aan tafel gaan knutselen is een goede tafelbeschermer echt geen overbodige luxe. Kies je voor een transparant tafelzeil, dan kun je je mooie houten tafel nog steeds zien. Maar dan wel zonder bang te zijn dat er vlekken in het hout trekken die je er nooit meer uit gaat krijgen. Natuurlijk kun je het zeil er ook gewoon weer af halen op de momenten waarop de tafel niet wordt gebruikt, zodat je je tafel weer in zijn volle glorie kunt bewonderen.

Beschadigingen: probeer ze te voorkomen

Ook deukjes en krassen komen vaak voor op houten tafels. Aan de ene kant geven zij het meubel een beetje extra karakter, je mag best zien dat hij intensief gebruikt wordt, dat er in dit huis geleefd wordt. De lijn tussen karakter en serieus beschadigd is echter vrij dun, dus een klein beetje opletten dat het niet uit de hand loopt, dat wil je wel. Dat doe je grotendeels door zelf een beetje voorzichtig te zijn. Geen objecten op de tafel te gebruiken die snel krassen of deuken geven, of de tafel er anders goed tegen te beschermen. Ook als je bijvoorbeeld aan de tafel aan het werk bent; een laptopstandaard of toetsenbord kan ongemerkt heel wat krasjes achterlaten.

Gebruik de juiste producten voor schoonmaak en onderhoud

Zorg dat je je bij het aanschaffen van de tafel direct goed laat informeren over het onderhoud ervan. Welke schoonmaakmiddelen moet je gebruiken, en welke vooral niet? Heeft de tafel daarnaast nog zo nu en dan bijzonder onderhoud nodig? Volg je de adviezen goed op, zal je tafel vaak ook veel langer mooi blijven.

Aanbevolen Artikelen