Heb je waterschade ontdekt in de kelder?

Je hebt een prachtig huis gekocht en kan het klussen gaan beginnen. Maar waar begin je? Wat moet er eerst gebeuren? Het is, dat spreekt voor zich, belangrijk dat je eerst alle ruimtes naloopt om te kijken wat absolute prioriteit heeft. Over het algemeen begin je dan op zolder en loop je het hele huis door. Maar veel mensen vergeten daarbij in de kelder te kijken. En dat terwijl in een kelder met enige regelmaat vochtproblemen voorkomen. Nu lijkt zo’n kelder, al dan niet met vochtproblemen geen prioriteit, maar dat is het wel!

Vochtproblemen in de kelder kunnen leiden tot problemen in de rest van het huis

Sterker nog, vochtproblemen in de kelder kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen door de schimmel die zal ontstaan én het optrekkende vocht. Dat wil je, natuurlijk, koste wat kost voorkomen. Laat je kelder dus goed inspecteren door een gespecialiseerd bedrijf. Want ook als er niet écht kelder lekkage plaatsvindt, kunnen vochtproblemen aanwezig zijn. De muur en de vloer kan last hebben van doorslaand grondwater, dat zie je bijna niet, maar de schade kan aanzienlijk zijn.

Hoe ga je dan te werk?

Om te beginnen haal je de kelder volledig leeg. Het heeft geen zin om spullen op te slaan in een kelder die vochtig is. Dan laat je een professioneel bedrijf komen en hen de kelder vochtvrij maken. Alleen dan kan het onderliggende probleem, vocht in de kelder, worden opgelost. Is eenmaal duidelijk waar het vocht vandaan komt? Dan is het tijd voor de volgende stap die, ook weer door de professional, moet worden uitgevoerd. Afhankelijk van hoe het vocht de kelder weet binnen te dringen zijn er verschillende oplossingen te bedenken. Zo kunnen ze de kelder waterdicht maken door de muren te impregneren door de muren onder hoge druk te injecteren met een middel dat speciaal is ontwikkeld voor deze toepassing. Natuurlijk is het ook van belang om schade te herstellen. Gaat het om een gemetselde kelder? Dan is het verstandig om ontbrekende stenen te laten vervangen. Gaat het om een betonnen kelder? Dan zullen scheuren en kieren gedicht moeten worden.

Wat moet je vooral niet doen?

Het is belangrijk dat je niet net doet alsof het probleem niet bestaat. Sommige mensen kiezen ervoor om een wandje voor de keldermuur te plaatsen en zo het vocht buiten de kelder te houden. Dit werkt niet. De ontwikkeling van vocht en schimmels zal al snel ook dat nieuwe muurtje aantasten en dan ben je nog verder van huis.

Wat moet je wel doen?

Gaat het om een acuut probleem waarbij er ineens een laag water in de kelder staat? Neem dan contact op via het speciale telefoonnummer. Is het een bestaand probleem met schimmel en vocht? Dan is het slim om een inspectie aan te vragen en van daaruit verder te kijken naar wat er nodig is om de problemen te verhelpen.

Aanbevolen Artikelen