Wicker of Rotan tuinmeubelen? Wat zijn de voordelen en verschillen?

Als het om tuinmeubelen gaat, zijn er een paar verschillende materialen waaruit je kunt kiezen. Rieten en rotan zijn twee van de meest populaire materialen die we vandaag de dag in tuinen zien, maar wat zijn de voordelen van elk? Wicker en rotan bij Van der Garde tuinmeubelen zijn al vele jaren populaire keuzes, en met goede reden! Deze materialen zijn sterk en duurzaam, waardoor ze perfect zijn voor gebruik buitenshuis. Ze geven ook een vleugje elegantie en stijl aan elke tuin.

Het is echter belangrijk om wicker of rotan meubels van hoge kwaliteit te kopen als je wilt dat ze lang meegaan, zoals bijvoorbeeld Van der Garde wicker tuinmeubelen. Goedkope imitaties zien er in het begin vaak goed uit, maar ze doorstaan de tand des tijds vaak minder goed. Dus als je op zoek bent naar duurzame buitenmeubelen die er mooi uitzien, zijn wicker of rotan het overwegen waard, maar er zijn wat kanttekeningen… Laten we eens kijken naar wat beide materialen je kunnen bieden.

Zijn wicker en rotan hetzelfde?

Hoe zijn deze twee materialen verschillend, of juist hetzelfde? Als mensen aan traditionele rieten of wicker meubels denken, denken ze vaak aan gevlochten riet. En dat is niet gek: Riet wordt al duizenden jaren gebruikt om allerlei voorwerpen van te maken, waaronder manden, stoelen en zelfs gebouwen! Wicker zegt voornamelijk iets over de manier van het verweven van materialen, en niet zo zeer over het materiaal zelf.

En terwijl wicker en rotan in de volksmond vaak door elkaar wordt gebruikt, zijn er wel wezenlijk verschillen. Wicker is namelijk de aanduiding voor het vlechtwerk, met name van plantaardige oorsprong: stengels, takken of scheuten. Er worden vele soorten planten gebruikt, zoals soorten riet, gras (met inbegrip van bamboe), klimplanten zoals rotan, en dunne boomtakken, vooral wilg. Tegenwoordig wordt ook kunststof gebruikt. Om die reden is het belangrijk bij ‘wicker tuinmeubelen’ altijd even te controleren welk materiaal gebruikt is. Tegenwoordig zal dit vaak kunststof zijn, omdat dit veel voordelen heeft ten opzichte van andere materialen.

Rotan wicker – een populaire combinatie

Rotan daarentegen is een soort liaan of klimplant die in tropische streken groeit. Door de stengels van deze plant samen te weven worden tuinmeubelen gemaakt die licht en toch sterk genoeg zijn om het hele jaar door buiten te blijven staan. Van de geoogste stengels worden door vlechttechnieken bijvoorbeeld manden en meubelen gemaakt. Rotanmeubelen zijn bij tijd en wijle populair en dienen vaak als tuinmeubelen, of meubelen in een serre.

Wicker en rotan zijn dus twee termen die vaak verward worden en heel vaak door elkaar worden gebruikt. Dit maakt het moeilijk om te begrijpen of deze woorden dezelfde betekenis hebben of niet. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is wicker een weefstijl, terwijl rotan een materiaal is. Je hebt waarschijnlijk gehoord dat de twee samen worden gebruikt, omdat het gebruikelijk is om wicker rotanweefsels te zien; wat een ontwerp betekent dat rotan gebruikt in een wicker weefsel. Snap je het nog? De ene beschrijft het product (rotan) terwijl de andere het eigenlijke proces (wicker) beschrijft dat wordt gevolgd om het te maken.

De voordelen van rotan of wicker tuinmeubelen

Het is niet gek dat rotan wicker tuinmeubelen zo populair zijn. Laten we eens kijken naar de voordelen van wicker tuin meubels gemaakt van synthetische materialen, zodat je kunt beslissen of dit het type meubel is dat bij je huis past.

Duurzaamheid

Natuurlijke rotan meubelen gaan eeuwen mee en staan ​​bekend als zeer duurzaam. Synthetisch vlechtwerk zoals kunststof wicker gaat echter nog langer mee en is een geweldige investering die er in de toekomst nog vele jaren fantastisch uit zal zien. De kans is klein dat het breekt, splijt of rot en het is vandaag de dag verkrijgbaar in tal van verschillende trendy kleuren en stijlen. Wil je echter voor een echt tropische look? Dan is rotan the way to go!

Het design

Een van de andere grote voordelen van natuurlijke rieten of wicker meubels en de reden dat het al zo lang populair is, is dat het er zo goed uitziet. Meubels van synthetisch riet of kunststof wicker zien er echter volgens velen net zo goed uit en zijn tegenwoordig nauwelijks van de natuurlijke materialen te onderscheiden. In tegenstelling tot natuurlijke rieten materialen, behoudt synthetisch vlechtwerk zijn vorm en kleur en ziet het er jarenlang fantastisch uit.

Onderhoud

Wanneer het aankomt op onderhoud, dan gaat er weinig boven kunststof wicker. Synthetisch wicker is ideaal voor je buitenterras omdat het bestand is tegen regen, hagel en zonneschijn! Natuurlijke producten, zelfs hout, vergen veel onderhoud als ze buiten worden gelaten. Om ze er op hun best uit te laten zien, moet je ze meestal afdekken of naar een beschermd gebied verplaatsen. Een van de belangrijkste voordelen van meubelen van synthetisch riet en wicker is dat het zeer duurzaam is en bij alle weersomstandigheden buiten kan blijven staan.

Kortom: wicker én rotan zijn geweldige keuzes!

Wicker en rotan zijn beide prima keuzes voor tuinmeubelen, en de keuze hangt uiteindelijk simpelweg af van je persoonlijke smaak én de manier hoe je de meubelen gaat gebruiken. Succes met shoppen!

Aanbevolen Artikelen