5 tips voor het kiezen van het juiste behang voor je woning

Behang kan een geweldige manier zijn om wat persoonlijkheid en karakter aan je huis toe te voegen. Maar met zo veel beschikbare opties kan het moeilijk zijn om te weten welke voor jou de juiste is. Hier zijn vijf tips om je te helpen het juiste behang voor je huis te kiezen.

1. Bepaal de oriëntatie van je kamer

De oriëntatie van een kamer heeft alles te maken met hoe ze gericht is of hoe ze natuurlijk licht krijgt – dit betekent vooral of ze naar het noorden, zuiden, oosten of westen gericht is. Dit kan grote invloed hebben op welk behangontwerp in die kamer het beste zou staan. Sommige ontwerpen werken beter voor bepaalde oriëntaties dan andere, dus als je weet of je kamer op het noorden, zuiden, oosten of westen gericht is, kan dat je helpen het juiste behang te kiezen. Houd in gedachten dat dit algemene richtlijnen zijn; er zijn geen strikte regels als het gaat om wat werkt en wat niet. Je moet je altijd vrij voelen om met iets anders te gaan als je denkt dat het goed zal staan!

2. Evalueer de grootte van je muur

Eén ding waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van behang is de grootte van je muur. Als je een kleine kamer hebt, is het misschien niet verstandig om grote patronen te gebruiken of patronen die helemaal tot aan het plafond doorlopen. Kleinere patronen kunnen helpen om een anders zo kolossale muur op te breken tot iets dat meer knus en uitnodigend aanvoelt. Maar zorg ervoor dat je ook met kleinere patronen niet overdrijft – als ze te druk zijn, geeft dat je ruimte alleen maar een rommelig in plaats van gezellig gevoel. Gelukkig is er een enorm aanbod aan behang: bekijk het bijvoorbeeld het behang van Decorette om te zien wat er allemaal mogelijk is.

3. Weet waar je je focuspunt(en) wilt plaatsen

Een focuspunt is in principe het middelpunt van de belangstelling in een kamer. Wil je dat je ontwerp het belangrijkste aandachtspunt in een kamer is, kies dan een behang met een grootschalig bloemenpatroon. Maar als je niet wilt dat je behang in het middelpunt staat, kies dan iets zonder veel details dat niet om aandacht concurreert met andere elementen in je ruimte. Bedenk dat focuspunten overal kunnen zijn – niet alleen op muren.

4. Bedenk hoe zichtbaar je muur is

Niet veel mensen beseffen dit, maar waar je muur zichtbaar is kan veranderen welk soort behang in die ruimte het beste zou staan. Als je muur bijvoorbeeld achter een meubelstuk of een ander groot voorwerp staat dat het grootste deel ervan bedekt (zoals een bank of bed) kun je wegkomen met behang dat kleinere vlakjes heeft, zoals polkadots. Het patroon zal niet erg zichtbaar zijn en het grotere meubelstuk zal de kamer groter doen aanvoelen dan hij in werkelijkheid is. Maar als je muur niet door een meubel bedekt wordt en meer bloot komt te liggen, kies dan een rustiger patroon om te zorgen dat het niet te dominant wordt in je ruimte.

5. Kies wat voor jou goed voelt

Last but not least: ga altijd voor wat voor jou goed voelt! Als er een bepaald behangontwerp is dat je aanspreekt, laat je dan door niemand iets anders wijsmaken – ga gewoon voor! Je huis is een verlengstuk van jezelf, dus is het belangrijk dat je van alles in je huis houdt. Als je denkt dat een bepaald ontwerp met kleinere vierkantjes beter op je muur zou staan, maar iemand zegt je voor iets anders te gaan, geef dan niet toe aan groepsdruk – doe wat jou gelukkig maakt! Het is tenslotte jouw ruimte.

Gebruik deze tips als een nuttig hulpmiddel, niet als harde regels, en bedenk dat het belangrijkste aspect van het kiezen van behang is wat jij ervan vindt. Veel inricht-plezier!

Aanbevolen Artikelen