Verlichting in je tuin: veilig en gezellig

Is jouw tuin verlicht? Of het nu om je voortuin gaat of juist om je achtertuin, een lampje plaatsen in je tuin is altijd een goed idee. Niet alleen maakt het je tuin een heel stuk veiliger, je zorgt er ook nog eens voor dat het er een stuk gezelliger uitziet. Fijn voor wanneer je in het donker thuiskomt, maar ook wanneer je in de zomer tot laat in de avond buiten wilt zitten.

Verlichting in je voortuin: handig en veilig

Je voortuin verlichten, dat doe je vaak ten eerste om het wat veiliger te maken. Het is prettig om ook op een donkere avond te kunnen zien wie er voor je deur staat als de bel gaat. Bovendien laten eventuele ongenode gasten zich vaak afschrikken door goede verlichting. Die zitten er tenslotte helemaal niet op te wachten om vol in de schijnwerpers te staan.

Verlichting om je tuin veiliger te maken, kun je continue laten branden zodra het donker wordt. Dit kun je bijvoorbeeld met een timer regelen. Vind je het een beetje zonde om continue een lamp te laten branden? Kies dan voor een buitenlamp met sensor. Ten eerste gaat deze vaak pas (automatisch) zijn werk doen zodra het donker is, en loop je dus niet het risico dat hij staat te branden op momenten waarop het nog niet nodig is. Daarnaast kun je hem vaak zo instellen dat hij pas (feller) begint te branden zodra hij beweging waarneemt. Zo zie je gewoon wie er voor je deur staat, komen mensen die je liever uit je tuin houdt in de spotlights te staan, en sta jij voortaan niet meer te zoeken naar het sleutelgat als je thuiskomt.

Naast dit soort functionele verlichting kun je in je voortuin ook wat verlichting aanbrengen voor de sfeer. Veel mensen gebruiken hierbij solarlampen, en dat is een prima idee. Deze geven vaak warm licht, en gebruiken geen stroom. Het nadeel is wel dat zij op bewolkte dagen ook vaak maar kort licht kunnen geven, doordat ze dan niet volledig kunnen opladen.

Verlichting in je achtertuin: waar plaats je de lampen?

Zeker als je een vrij grote achtertuin hebt, is het plaatsen van een buiten lamp niet iets dat je zomaar even doet. Je moet goed kijken naar wat je precies wilt bereiken met de verlichting, en waar je deze dan moet plaatsen.

Een lamp bij de ingang van je tuin, maakt deze een stuk veiliger. Fijn voor jezelf, als je deze ingang gebruikt in het donker, maar ook weer veiliger als het gaat om het tegengaan van inbraken. Je kunt er daarnaast ook nog eentje dicht bij de achterdeur van je huis plaatsen, om dezelfde reden.

De rest van de verlichting van je achtertuin, is vaak vooral bedoeld ter verhoging van de sfeer en om buiten zitten op donkere momenten mogelijk te maken. Hier kun je solarlampen voor gebruiken, maar ook goede lampen aan je schuttingen of eventuele staande lampen in je tuin kunnen dit goed. Een kwestie van smaak, waarbij je ook zeker moet kijken naar hoe je tuin verder is ingericht en hoeveel licht je precies nodig hebt.

Aanbevolen Artikelen