De overwaarde van jouw huis

De overwaarde van je huis is het verschil tussen de waarde van je huis en de restschuld die je er nog op hebt. Dit bedrag is belangrijk omdat je het, als je je huis zou willen verkopen, mee kunt nemen in de financiering van een nieuw huis. Het is echter ook belangrijk om te weten wat de overwaarde van je huis is als je van plan bent je huidige huis te verbeteren. Je kunt namelijk een lening aanvragen bij de bank om deze verbeteringen te financieren. 

Wanneer heb je overwaarde op jouw huis?

De meeste mensen hebben overwaarde op hun huis door de forse stijging van de huizenprijzen. Als je al aanzienlijke tijd in jouw huidige woning woont, heb je deze waarschijnlijk gekocht toen de prijzen een stuk lager waren. Toch kan het zo zijn dat je, ook als je ergens nog niet zo lang woont, kans hebt dat er overwaarde op je hypotheek zit. Dit komt doordat de prijzen van woningen de afgelopen jaren extreem zijn. 

Stel dat je woning niet in waarde is gestegen, ook dan kun je overwaarde hebben op jouw huis. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat je sinds de aankoop op je hypotheek hebt afgelost. Hierdoor is de hypotheek gedaald en dat zorgt ervoor dat het verschil tussen de woningwaarde en de openstaand hypotheek toeneemt. 

Een andere oorzaak kan zijn dat je bij de aankoop van je woning niet de maximale hypotheek hebt genomen. Hierdoor is je hypotheek altijd al lager is geweest dan wat je woning waard is.

Waarom is het verstandig om een professional in te schakelen?

Van Bruggen Adviesgroep is gespecialiseerd in het geven van advies over de aankoop, verkoop en financiering van huizen. Het bureau heeft jarenlange ervaring en heeft een groot netwerk van professionals, zoals makelaars, taxateurs en bankiers. Men kan je dus niet alleen adviseren mbt tot bovenstaande, maar ook over andere belangrijke zaken die komen kijken bij de aankoop of verkoop van een huis.

Overwaarde op jouw huis inzetten

Als je de overwaarde hypotheek voor jezelf helder hebt, dan kun je deze opnemen of verzilveren (bijvoorbeeld via een tweede hypotheek of krediethypotheek) en dus gebruiken op de manier die jij wilt. Er zijn verschillende manieren om de overwaarde op te nemen. Je kunt dit geld bijvoorbeeld gebruiken als extra buffer om woonwensen mee te bekostigen of om op de spaarrekening te zetten. Hieronder laten we je een paar opties zien wat je ermee kunt doen:

 • Een andere woning kopen
  De overwaarde op jouw huidige woning zorgt voor extra budget om in een nieuw huis te steken.
 • Een andere woning huren
  Verhuis je naar een huurwoning dan kun je de overwaarde (onder bepaalde voorwaarden) als een vrij te besteden bedrag ontvangen. Koop je binnen drie jaar alsnog een andere woning dan val je onder de bijleenregeling wat gevolgen heeft voor je recht op de hypotheekrenteaftrek.
 • Hypotheekrente verlagen
  Als je woning meer waard is dan toen je deze kocht dan valt de hypotheek wellicht in een lagere risicoklasse. Dit kan er voor zorgen dat je de hypotheekrente kunt verlagen.
 • Huis verbouwen
  De overwaarde geeft je extra ruimte om je huis te verbouwen of de tuin op te knappen. 
 • Tweede huis kopen
  Je kunt je overwaarde ook inzetten om een tweede huis, bijvoorbeeld een vakantiewoning te kopen. Je zou deze ook kunnen verhuren.
 • Aanvulling pensioen
  Als je het overwaarde bedrag op je spaarrekening stort, dan zou je dit later kunnen gebruiken om je pensioen aan te vullen.

Aanbevolen Artikelen