Stap voor stap overstappen op LED-verlichting doe je zo

LED-lampen zijn anno 2022 zeker niet nieuw, maar er zijn toch nog mensen die er weinig of zelfs geen gebruik van maken. Ze zijn al een tijdje op de markt en ze zijn beter voor je gezondheid, milieu en portemonnee. Ze gaan ook veel langer mee dan hun traditionele tegenhangers. Dit artikel geeft je enkele stappen en tips om thuis aan de slag te gaan met deze verandering voor een sfeervollere woning, een beter gevulde portemonnee én een beter milieu!

Vervang elke zes maanden een lamp per kamer tot alle lampen door LED’s vervangen zijn

Eén lamp tegelijk vervangen is een prima manier om langzaam over te schakelen op LED verlichting zonder in één keer te veel geld uit te geven. Het maakt de overgang ook minder merkbaar, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het wennen aan een nieuw soort licht. Plus, door geleidelijk al je gloeilampen te vervangen, zul je nog jaren van de voordelen van LED verlichting kopen kunnen genieten! Vervang bijvoorbeeld elke zes maanden één lamp tot je op een gegeven moment alleen nog maar LED-lampen gebruikt. Je bankrekening zal je uiteindelijk dankbaar zijn!

Gebruik waar mogelijk bewegingssensoren om onnodig gebruik te verminderen

Moet je de verlichting echt aan hebben als er niemand in de kamer is? Waarschijnlijk niet. Als jij net zo bent als ik, dan laat je vaak genoeg tóch per ongeluk het licht aan staan. Gebruik in dat geval – waar mogelijk – LED-lampen die op basis van bewegingssensoren aan- en uit gaan. Deze laten de lichten na een bepaalde tijd automatisch doven – ideaal voor bijvoorbeeld op het toilet. Zo kun je geld besparen en ervoor zorgen dat je huis verlicht blijft wanneer je het nodig hebt.

Gebruik ook buiten LED lampen

Buitenverlichting met LED’s is duurder dan binnenverlichting met LED’s, maar dat betekent niet dat ze erg duur zijn! Dankzij de technologische verbeteringen in de loop der jaren is LED buitenverlichting veel goedkoper geworden dan vroeger. Je kunt ook overwegen om bestaande buitenlampen te veranderen of te upgraden, zodat de LED’s worden voorzien van zonne-energie om aan te gaan. Ook dat scheelt weer in de kosten.

Experimenteer met de kleuren van de lampen om je favoriet te vinden

LED verlichting is er in verschillende kleurtemperaturen (of “gloeilampkleuren”, zoals we ze graag noemen). De meeste mensen hebben de neiging hun LED verlichting te kiezen op basis van helderheid/rendement, maar je moet bij je aankoop ook rekening houden met verschillende kleurtemperaturen. Warmere kleuren scheppen bijvoorbeeld een meer huiselijke sfeer, terwijl koelere kleuren meer helderheid en inspiratie geven – wat weer beter is voor een thuiskantoor. Veel mensen gebruiken uiteindelijk de heldere lampen op hun werkplek en de warmere lampen in hun huiskamer. Zo krijgt elke ruimte de juiste hoeveelheid licht voor de stemming die je wilt bereiken.

LED-verlichting is een geweldige manier om geld te besparen en het milieu te helpen, maar het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Dit artikel heeft je wat tips gegeven over hoe je in je huis langzaam kunt overschakelen op LED. Of je nu één lamp tegelijk vervangt of direct het hele huis aanpakt, er zijn genoeg manieren om met deze verandering aan de slag te gaan. Plus, door te experimenteren met verschillende kleuren en temperaturen, kun je voor elke kamer in je huis de perfecte LED lamp vinden!

Aanbevolen Artikelen